Yumurta Dondurma Nedir? Kimlere Yapılır?

Yumurta Dondurma Nedir? Kimlere Yapılır?

Oosit (yumurta ) dondurma işlemi; yumurtaların ilerleyen zamanlarda kullanılabilmesi için dondurularak uygun koşullar altında saklanmasıdır. Ülkeler embriyo, üreme hücreleri (yumurta, sperm) ve gonad dokularının (yumurtalık, testis) dondurulması ile ilgili kendi yasal düzenlemelerini yapmaktadırlar. Yumurta dondurmanın başarısı gün geçtikçe artmaktadır. 1953 yılında dondurulmuş ilk insan sperminden canlı doğum gerçekleşmiştir. 1984 yılında yavaş dondurma ile ilk insan embriyosundan canlı doğum, 1986’da ise yine  yavaş dondurma ile ilk insan yumurtasından canlı doğum gerçekleşmiştir. Yumurta dondurmanın deneysel bir tedavi olmaktan çıkmasının resmileşmesi 2013 yılını bulmuştur. Son dönemde vitrifikasyon yöntemi ile hücre içi veya dışı buz oluşumu engellenerek dondurulması başarı şansını çok arttırmıştır.

Ülkemizde yumurta dondurabilmesine izin verilen durumlar:

  • Kemoterapi veya radyoterapi gibi gonad hücrelerine zarar vericek bir tedaviye başlayacak olmak
  • Üreme fonksiyonlarının kaybedilmesine yol açıcak olan operasyonları geçirecek olmak (yumurtalıkların alınması operasyonlarının öncesinde)
  • Düşük yumurtalık rezervine sahip olup henüz hiç doğum yapmamış olmak ve üç uzman doktor tarafından bu durumun belgelendirilmesidir.

Hastalara durumları ve şansları ile ilgili yeterli bilgi verilmelidir.

Facebook
Instagram
Youtube
Spotify