Ofis Histeroskopi

Ofis-Histeroskopi

Histeroskopi bir kadın hastalıkları uzmanının rahim boşluğunu kamera sistemi ile incelemesini ve gerekirse cerrahi müdehale yapabilmesini sağlayan bir işlemdir. Histeroskopi işlemi tanı veya tedavi amaçlı kullanılabilmektedir. Tanı amaçlı hiisteroskopi yalnızca birkaç dakika sürer ve bazen ayaktan tedavi bölümünde hastaya anestezi uygulanmadan yapılabilir. Belirli bir hastalığı tedavi amacıyla uygulanan histeroskopi genellikle genel anestezi altında, aynı gün taburcu olabilecek şekilde uygulanmaktadır.Histeroskopi, içerisinden cerrahi aletlerin de geçişine izin veren bir teleskopik bir sistemdir. Rahim boynundan rahim boşluğuna teleskop aracılığıyla girilir.Rahim boşluğunu değerlendirebilmek için rahim duvarlarının ayrılması gerekir, bunun için içeriye karbon diyoksit gazı (artık kullanılmıyor) veya uygun sıvılar verilir.

Ne Zaman Kullanılır?

Tanısal Olarak;

  • Kısırlığın nedenlerini araştırmada
  • Aşırı kanamalı veya düzensiz adet görme nedenlerini araştırırken
  • Menopozdan sonrası kanamalarda
  • Tekrarlayan düşüklerde

Tedavi Amaçlı;

  • Anormal kanamalarda, rahim mukozasının alınması veya yakılması
  • Rahim içindeki myom veya poliplerin alınması
  • Yabancı cisim çıkarma ( gömülü ya da kayıp rahim içi araç)
  • Rahimdeki yapışıklıkları kesme
  • Rahim içindeki perdenin düzeltilmesi veya rahim boşluğunun genişletilmesi

Komplikasyonlar

Risk taşımayan ameliyat yoktur fakat bu ameliyatın riski çok azdır. Sigara içen veya çok kilolu
kadınlar için risk daha fazladır.

  • Kanama
  • Rahim duvarının delinmesi
  • Enfeksiyon

gibi komplikasyonlar oluşabilir.

İyileşme

İşlemi takiben aşağıdaki belirtiler oluşabilir:

  • Bayılma
  • Adet ağrılarına benzer kramplar
  • Hafif kanama
  • Omuz başlarında ağrı

Taburcu Edildikten Sonra

Hastaneden genellikle aynı gün taburcu edilirsiniz. Kendinizi iyi hissetmiyorsanız hastanede bir gece kalmanız sağlanabilir.
Kanama durduğunda kendinizi daha iyi hissettiğiniz zaman olağan fiziksel ve cinsel etkinliklerinize başlayabilirsiniz.

Histereskopik Uterin Septum Rezeksiyonu

29 yaşında ve 7 yıllık evli olan hastamız, 3 kez gebe kalmasına rağmen gebeliklerinin hepsi erken haftalarda düşük ile sonuçlanmış. Bu şikayetler ile kliniğimize başvurdu, yapılan muayene ve kontrollerden sonra hastada Uterin septum tespit edildi. Prof. Dr. Aydan BİRİ tarafından ofis histereskopi yöntemiyle septum rezeksiyonu yapıldı. İşlem komplikasyonsuz şekilde tamamlandı ve hastamız şifa ile taburcu edildi.

Septum (Rahim İçi Perde) Nedir?

Rahim ve/veya vajenin, kişi henüz anne karnında iken organların gelişim hatası sonucu oluşur. En sık füzyon (birleşme) hataları nedeniyle oluşurlar ( rahim ve vajen, ayrı iki parçanın orta hatta birleşemesi ile oluşur, bu birleşimde olan anormallikler sonucunda septum oluşur).
Septum ( rahim içi perde) rahmin bir duvar veya perde ile yukarıdan aşağıya doğru ikiye bölünmüş olmasıdır. Septumun uzunluğuna göre yani rahmin alt kısmına uzanmasına göre şiddeti (hafif, orta, derin) değişir.

Neden Önemlidir?

Septum, bir kısırlık (infertilite) nedeni olarak görülemez fakat özellikle düşük ve erken doğumlara neden olabilir.

Nasıl Tanı Konur?

Kesin tanı histeroskopi ile konur. Erken doğum ve sık düşük gibi kötü obstetrik hikayesi olanlarda vajinal ultrasonografi ile tanı koymaya çalışılabilir. Rahim filmi (HSG) de tanıda yardımcıdır.

Nasıl Tedavi Edilir?

Septumun altın standart tedavisi histeroskopi işlemidir. İşlem vajinal yolla yapılır ve makas, koter veya lazer kullanılarak yapılabilir. En fazla kullanılan yöntem koter ile septumun kesilmesidir. Tecrübeli ellerde tedavi çok başarılı ve sorunsuzdur. Septum çıkartılması sonrasında kötü gebelik öyküsü olan kadınların %90’ında normal gebelikler elde edilir. Histereskopi, genel anestezi ya da spinal anestezi altında yapılabilir, sonrasında hastanede kısa bir süre takip edildikten sonra hasta taburcu edilir. Çok nadiren kesme işlemi sırasında rahmin delinmesi komplikasyonu olabilir ama yeterli cerrahi tecrübe ile pek görülmez.

Facebook
Instagram
Youtube
Spotify