Laparoskopik (Kapalı) Cerrahi

Laparoskopik-(Kapalı)-Cerrahi

Laparoskopi kelime anlamı olarak karın içinin gözlenmesi anlamına gelir.

Kadın hastalıkları ve infertiliteye (kısırlığa) yolaçan sorunların tanısı ve tedavisinde kullanılan çok küçük çaplı özel aletlerle ve ince bir kamera ile karın içi ve iç genital orgaların gözlemlenmesini sağlayan bir yöntemdir.

Laparoskopi Nasıl Yapılır?

Operasyon genellikle mensturasyondan (adet kanamasından) sonra ve genel anestezi altında ameliyathane şartlarında yapılır.

Göbekten bir iğne ile girilerek karın içi karbondioksit ile doldurulur. Gaz karın içerisindeki organları geriye doğru iter böylece laparoskop (kamera) karın içindeki organlara zarar vermeden yerleştirilir.

Laparoskop (kamera) yaklaşık 2-10 mm çapında açılan delikten sokulur. Diagnostik laparoskopi ve/veya cerrahi laparoskopi oluşuna göre delik sayısı 2 ila 4 arasında değişir. Laparoskoptan elde edilen görüntü televizyon ekranına aktarılarıp 6-10 defa büyütülür. Bu da küçük organları daha net görmemizi sağlar.

Laparoskopinin Avantajları Nelerdir?

  • Karın açılmadığı için büyük bir yara izi oluşmaz.
  • Karın açılmadığı için iltihaplanma riski azdır.
  • Karın açılmadığı için ameliyat sonrası ağrı çok azdır.
  • Karın açılmadığı için hasta daha çabuk iyileşir.
  • Karın açılmadığı için hastanede kalış süresi kısalır.
  • Hastanın ortalam işe yeniden dönme süresi ortalama 7-15 gündür.(klasik ameliyatlarda bu süre 6-7 haftadır).
  • Karın içi organlar büyütülerek gözlemlendiği için cerrahi hakimiyet daha iyidir.Dokulara ve organlara çok az zarar verir. Yani koruyucu bir cerrahi yöntemdir.  

Laparoskopinin Riskleri Nelerdir?

Genel anesteziye bağlı çok kısa süren baş ağrısı, bulantı ve kusma olabilir.

Operasyon sırasında diğer karın içi organlar, bağırsaklar ve damarlar yaralanabilir. Ancak laparoskopiyi yapan doktor bu yaralanmalara anında müdahale ederek yaralanan bölgeleri tamir edecektir.

Nadir olarak cerrah tarafından gereken durumlarda(organ veya damar yaralanmaları, ameliyatın devamına engel teşkil eden yapışıklıklar…) açık ameliyata(laparotomi) geçilebilir.

Facebook
Instagram
Youtube
Spotify