Dış Gebelik Nedir?

Ankara Dış gebelik, tıp literatüründe ektopik gebelik olarak da tanımlanmakla birlikte; yumurtanın tüplerden rahim boşluğuna gelememesi ve rahim dışında bir konumda döllenmesini tarif etmektedir. Normal dışı bir gebelik olan dış gebelik; kadın sağlığı açısından ciddi bir durumdur ve hayatını tehdit etmektedir.

Yapılan araştırmalar sonucunda her 50 kadından birinde görüldüğü belirlenen dış gebelik; iç kanamalarına neden olarak gebeliğin ilk 3 ayında anne ölümüne neden olabilmektedir.

Dış Gebelik Neden Olur?

Dış gebelik nedenleri araştırıldığında; bu olağandışı durumun her kadında görülebildiği ve nedenlerinin tam olarak belirlenemediği açığa çıkmaktadır. Bununla birlikte üreme sitemi veya apandisit hastalıkları bulunan kadınlarda daha çok görüldüğü de bu konuda bilinenler arasındadır. Dış gebeliği etkileyen birtakım faktörler bulunmaktadır ve bunlar aşağıdaki şekilde sıralanabilmektedir;

  • Sigara kullanımı
  • Anne yaşının 35’ten ileri olması
  • Düşük geçmişi
  • Çok sayıda kürtaj yaptırılması
  • Tüp bebek ya da diğer yardımcı yöntemler ile gebe kalınmış olması
  • Cinsel yolla bulaşan hastalık varlığı
  • Üreme sisteminde yapısal bozukluklar

Dış gebelik varlığının belirlenmesi ve erken tanı amacı ile özellikle gebeliğin ilk 3 ayında muayene ve kontrollerin aksatılmaması önemlidir. Öyle ki dış gebelik tespit edildiğinde anne sağlığının korunması amacı ile gebelik sonlandırılmaktadır.

Dış Gebelik Nasıl Önlenir?

Dış gebeliğin önlenmesinde gebelik planlaması sürecinde mutlaka jinekolojik muayene olunmalıdır ve yapısal bozukluklar gebelikten önce tedavi edilmelidir. Aynı zamanda gebelik planlaması sürecinde sigara tüketimine son verilmelidir.

Dış Gebelik Belirtileri Nelerdir?

Dış gebelik de normal gebelik belirtilerinin yaşanmasına neden olmaktadır. Bunlar; gebelik testinin pozitif çıkması, mide bulantısı, adet kesilmesi, göğüslerde hassasiyet gibi belirtilerdir. Ancak dış gebelik genellikle tüplerde oluşmakta ve bu durumda gelişen hücre tüplere zarar vererek kanamaya neden olabilmektedir. Bu durumda ise; halsizlik, baş dönmesi ve bayılma, lekelenme ya da hafif kanama, karın ve kasıkta ağrı gibi ciddi şikayetlere neden olmaktadır.

Dış Gebelik Tedavisi Nasıldır?

Ankara dış gebelik tedavisi; fark edildiği dönemde gebeliğin sonlandırılması şeklinde olmaktadır. Gebeliğin sonlandırılması işlemine embriyonun büyüklüğü ve kan testi yapılarak Beta HCG seviyesi değerlendirilerek karar verilmektedir. Erken evre gebeliklerde ilaç tedavisi ile gebelik sonlandırılabilirken; ileri gebelik sürecinde ise cerrahi tedaviye ihtiyaç duyulabilmektedir. Gebelik sonlandırıldıktan sonraki süreçte ise; hijyen kurallarına maksimum derecede uyulması, doktorun verdiği ilaçların eksiksiz bir şekilde kullanılması gerekmektedir.

Facebook
Instagram
Youtube
Spotify